Feltöltve: 2022.03.21, 14:04
ELINDULT AZ ÚJ HONLAP!

Hosszas várakozás és munka után itt az új felület!

A Vasi Diák Közösségi Szolgálat egyedülálló az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatban végzett tevékenységével!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013 óta támogatja a Vasi Diákközösségi Szolgálat (VDKSZ) működését, biztosítva a Vas megyei középiskolákkal és az országban működő vállalatokkal, intézményekkel kötött megállapodás alapján a középiskolai tanulók számára kötelező közösségi szolgálat koordinálását és eredményes működését. 

A VDKSZ az országban egyedülálló módon koordinálja a közösségi szolgálat elvégzésével járó adminisztrációs feladatokat, amely az iskolát, a pedagógust, a diákot, a szülőt és a fogadóintézményt egy egységes rendszerré kapcsolja össze. 

Feladataink: adminisztráció az oktatási intézmények részére, kapcsolattartás fogadó szervezetekkel, aktuális óraszerzási lehetőségek meghirdetése.

Jelenleg a velünk kapcsolatban álló iskolák, valamint azok diákjai is le tudják kérdezni az eddig megszerzett órákat. A hozzánk beérkező naplókon leigazolt órák a rendszerbe történő rögzítés után azonnal megjelennek. 

Terveink szerint a következő tanév kezdésére minden velünk kapcsolatban álló fogadó szervezet elektronikusan fogja tudni nyilvántartani azoknak a diákoknak az óráit, akik náluk szerzik meg az óráikat. Így elkerülhetőek lesznek az elveszett, elfelejtett, későn leadott naplók, és a papírfelhasználás mennyisége is nagy mértékben csökkenthető.

Célunk ezen kívül, hogy a közösségi szolgálattal kapcsolatos sztereotípiákat és a kötelező jellegéből adódó "terheket" egy élményközpontú, önkéntességre ösztönző és jó tapasztalatokat adó programmá tegyük. Szeretnénk, ha a közösségi szolgálat az önkéntesség előszobája lenne, egy olyan önkéntes szemlélet és kultúra alakuljon ki már fiatal korban, ami a későbbiekben az élet részévé válik és természetes lesz, hogy önkénteskedünk.